Schapenhouderij in Nederland

Het aantal schapenbedrijven in Nederland is onvoldoende, al neemt het aantal schapen elk jaar af. Een schapenhouderij kan zowel gunstig zijn voor het fokken van de schapen als een goede bron van inkomsten zijn.

Feiten die je over schapen moet weten

Als je hebt besloten om een schapenboerderij te beginnen, moet je de basisfeiten van schapen kennen. Schapen zijn sociale dieren. Ze hebben de neiging om zich in kuddes te verplaatsen. Het doel van schaapskuddes is om elkaar te beschermen tegen roofdieren. Een kudde bevat meerdere vrouwelijke schapen en een of meer mannelijke schapen. Door als kuddes binnen te trekken, wordt de band tussen de schapen gemakkelijk en wordt er snel gefokt.

Je denkt na over het aantal schapen waarmee je wil beginnen. Het is beter om met 4 of 5 schapen te beginnen, want schapen houden ervan om in een groep of kudde te leven. Je kan drie vrouwelijke schapen en 1 of 2 mannelijke schapen hebben om de fokkerij te behouden.

Grazen met schapen

Als je een boerderij begint, heb je waarschijnlijk land waar je schapen kunnen grazen. Schapen hebben de neiging om te grazen omdat ze niet zonder kunnen. Als je een halve hectare gras en 4 tot 5 schapen op je boerderij hebt, ben je klaar om te starten. Voor een groep van 10 schapen heb je minimaal 1 hectare gras nodig om ze te laten grazen.

Als je overweegt om vee te laten begrazing met schapen, is dat een goed idee, aangezien het netto rendement na co-grazen tot 65 procent toeneemt. Hoewel er wat problemen kunnen zijn met het tempo, moet je erachter komen hoe je hier best mee om kunt omgaan.

Het houden van schapen heeft een geschikte omgeving nodig, en met de juiste zorg kunnen vlees, melk en vezels (wol) voor een groot deel van de schapen worden verzameld en een verschil maken in de economie van het land.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *